Kikärtor

Att bibehålla och något utöka kärnkraften skulle bespara oss 1,1 ton CO2 per år, enligt mina beräkningar här, jämfört med om vi installerar viss lagring och i övrigt ersätter nuvarande kärnkraft med värmekraft.

Men genom att du går från köttdiet till en vegansk diet så kan du spara 1,6 ton CO2 per år! Så enkelt är det. (Googla på saken. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Siffran skiljer sig någon tiondel upp eller ner, men där någonstans är det. Och då är det alltså inte avokado eller gurka man lever på.)

Visst finns det kött som ”behövs” av olika anledningar. Men vi har folk med immunologiska problem, som behöver det köttet. Och så har vi såna här köttätare:

Giv us your miit

Och det blir hursomhelst inte så mycket kött per person om vi delar det på tio miljoner. Så ju mer veganskt du äter, desto bättre är det för planeten. Sätt igång så fort ditt smör är slut! Ersätt det med majonnäs, med hummus, med jordnötssmör eller vegetabiliskt margarin.

Näringsmässigt finns det bara en sak att tänka på: Omega 3 och B12. En tablett av varje, och du är lugn, om du äter varierat.

Här kommer en middagslista för en vecka 🙂 Det är ris som rekommenderas till dom flesta rätterna, men jag brukar köra potatis. Dels är det lite bättre för planeten, men det är också lättare att spara. Blir perfekt på mackan dagen efter.

Att äta veganskt är så bra, så du behöver inte tänka på mer vad gäller maten. Men om du ändå tänker, så strunta i transporten – det är en bråkdel av miljökostnaden (se dom röda strecken nedan).

Men tänker du på transporten (eller priset) så köp gärna torra bönor som du lägger i blöt. Det är bara att koka och lägga i frysen. Priserna är sjukt billiga på sina ställen.

Det kostar lite första gången man handlar olika smakflaskor, men sen blir det så billigt att du kan planera din långa tågsemester redan nu.

Måndag

Låt veckan inledas med en chili sin carne. Du kan ha i vilka bönor som helst!

Tisdag

Mezir wat, det enklaste som finns att laga. Rör ordentligt så den inte bränns. Det behövs inte mer vatten än som står, det vätskar till sig på slutet. Vad gäller kryddan berbere, så har du ingen afrikansk butik där du bor så kan du slänga i det du har utav receptet. Paprika och ingefära är viktigast!

Onsdag

Mitt i veckan ska man laga något kinesiskt, som denna mapo tofu! Den här soppan är så god att man kan dricka den som en läsk. För att spara pengar så kör med champinjoner och purjolök. Och med fläskfärs så menas förstås sojafärs. (Lägg gula ärtor i vattnet inför imorgon.)

Torsdag

Ärtsoppa så klart! (Du, lägg svarta bönor i vatten inför imorgon.)

Fredag

Bönstroganoff – så snabbt, och så gott! Jag var tvungen att byta bort förra veckans recept, för det här receptet är både snabbare och godare. Låt mig ge två anekdoter: jag hade en fest där alla tvingades testa vegkötträtter (se nedan), och så gjorde jag en bönstroganoff bara för att det skulle finnas lite extra mat om nån inte blev mätt av testet. Och flera personer anklagade mig för att köpa vegköttssaker bara för att visa hur god grytan var! Felaktig anklagelse, men det säger något om smaken. Och en gång hade jag en efterfest med ett par köttätare jag träffade på Tigern, och dom påstod att det här var det godaste dom ätit i sitt liv. Så kommer du hem trött och stressad efter en fredag, så laga detta 🙂

Enda kommentaren jag har är: stek svampen riktigt ordentligt. Den ska vara riktigt liten och svart innan man kör vidare. Och ja, jag har stulit receptet från boken Det veganska köket. Jag hoppas att det är okej med dom. Har ni fest så kör även Klassisk hummus från sidan 147 (dock utan bikarbonat enligt min erfarenhet), liksom guacamolen på sidan 143. (Glöm inte lägga cashewnötter i vatten inför imorgon.)

Lördag

Lite mer tid idag för att göra jordens godaste lasagne. Makalöst god. Alla blir chockade av den läckra smaken. Inte näringsmässigt perfekt för oss som undviker pasta och vetemjöl, men det är ju lördag! Den har många steg, men undvik dom du känner för att undvika, den blir makalöst god i vilket fall. (Glöm inte lägga cashewnötter och kikärtor i vatten inför imorgon.)

Söndag

Cashewgryta. Den perfekta söndagsmiddagen, lätt som en plätt. Se till att röra ordentligt så det inte bränns. I övrigt är det bara att njuta. (Kolla så att du har några bönor kvar till imorgon.)

Till lunch äter du rester och/eller knäckebröd med hummus. Jag rekommenderar Det veganska köket av Mattias Kristiansson. Där finns allt! Koldioxiden från den boken tjänar du ihop på en måltid. Att spara 1,6 ton koldioxid har aldrig varit godare. Ha ett härligt liv nu, med kärnkraft och kikärtor!

(Och ha lite Vegokorv i frysen för när du är riktigt stressad. Jag hade en fest och lät gästerna testa 10 vegetariska produkter och betygsätta dom från 1 till 10. Vegokorven var mest populär, men också extra populär bland extrema köttätare och bland barnen på festen! Så stek på några såna här, med potatis och typ spenat, och du blir en hjälte.)

(Och nej, jag har inte fått ett öre av anamma för att lägga upp denna hehe. Nästa fest – efter vaccinet – blir en korvfest! Vi får se vilken korv som får bäst betyg då 🙂